fbpx

Sparanghel. Simplu dar senzațional!

A venit primăvara, au înflorit magnoliile. Iar mie îmi place să inaugurez bucătăria de primăvară cu legume verzi, crocante, gustoase și cu foarte multă bucurie. Astăzi vă propun o călătorie culinară ușoară, dar consistentă și savuroasă, numai bună după desfătarea de Paști.

Sparanghelul este cel mai bun și mai proaspăt primăvara. 

Dacă vă place textura lui crocantă și dulce sau cel puțin culoarea verde (sau alb sau violet), luați-l de la piață sau din supermarket și folosiți-l din abundență. 

Eu îmi notez cu încântare rețetele cu sparanghel, pe care îmi propun să le încerc. Unele sunt complicate, somptuoase, altele sunt mai simple, vegetariene sau vegane, grozave pentru detoxifiere. Ultima dată, am făcut un risotto cu sparanghel și roșii uscate și nu m-am abținut să-l mănânc pe tot. 

Sparanghelul este uimitor de versatil și se face aproape singur. Cel verde ar trebui să fie gătit al dente. Sparanghelul alb, spre deosebire de cel verde, ar trebui să fie bine gătit. 

Există sute de rețete și poate fi preparat la abur, fiert în apă, pe grătar, copt, sotat, prăjit sau în wok. 

Îl puteți condimenta simplu cu sare și piper, după ce l-ați gătit în unt, și este minunat! Sau folosiți un ulei sănătos de care vreți: de floarea soarelui, presat la rece, ulei de măsline. Desigur, eu prefer întotdeauna unt, neapărat cu 82% grăsime. Așa caramelizez într-o umbră sparanghelul, pentru că untul, în momentul în care se topește și se colorează în bej, începe să aibă o aromă de zahăr ars și de nuci prăjite. 

O alternativă pentru curajoși: puneți peste el sare afumată, cayenne sau fulgi de ardei roșu, numai că trebuie să vă placă gustul iute. Sau încercați nuci tocate, puțin parmezan ras și un strop de oțet balsamic.

Despre sparanghel se știe mai puțin că se mânca în România, iar acum noi nu-l mai folosim ca fiind al nostru. Nu mă îndoiesc că la acea vreme se gătea savuros, însă l-am uitat între timp. Probabil, pentru că nu existau reţete atât de variate și de creative care să-l includă.

Eu nu am crescut cu el. Mi-a devenit prieten mult mai târziu, când am început să plec foarte mult din țară și experimentam mâncare nouă peste tot pe unde mergeam.

Puteți să faceți destul de multe mâncăruri cu sparanghel. Dacă iubiți aperitivele, măcar la fel de mult pe cât le iubesc eu, mergeți la sigur cu un quiche reinterpretat, respectiv o tartă cu sparanghel şi roşii uscate, peste care puneți sparanghel rotisat.

Dacă n-aveți chef să gătiți, pentru că gătitul nu e obligatoriu (dar poate fi o bucurie), vă puteți mulțumi cu sparanghelul viu colorat, cărnos și proaspăt la restaurant. Noi îl avem pe meniul Savart în patru preparate: într-o supă, în paste, cu pește și într-un preparat vegan. Iată-le:

  • supă cremă de sparanghel cu spumă de mascarpone cu trufe negre și crutoane 
  • linguine cu creveți, sparanghel și roșii uscate, vin alb, usturoi și parmezan 
  • file de monkfish în crustă de migdale cu sparanghel la grătar și anghinare, sos de muștar cu lămâie și chives, reducție de cabernet și oțet balsamic
  • linguine cu sparanghel, roșii uscate, vin alb, usturoi și pătrunjel

Deci, cum spuneam, e simplu dar senzațional!

Mâncați bine, dar nu în exces. Nu risipiți și, la fel ca francezii, nu vă ridicați de la masă decât după desert. Urmat neapărat de un pahar de vin.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top